AGENDA

OVER DE BIOS

VOLG ONS

RSSFACEBOOKTWITTER

Over de bios

Locatie | Veelgestelde vragen | Meer over de bios

De RKZbios onderscheidt zich al ruim 30 jaar lang met een eigenzinnige, gevarieerde programmering. De kleinste bioscoop van de stad Groningen wordt gerund door vrijwilligers - allen woonachtig in het Oude RKZ - en staat bekend om zijn ongedwongen sfeer, goedzittende stoelen, scherpgeprijsde drankjes en uitstekende projectie. Elke maand verschijnt onze flyer met daarop ons filmprogramma. We proberen een zo breed mogelijk filmaanbod aan onze bezoekers te presenteren met elke maand minimaal één titel die nog niet eerder in Groningen heeft gedraaid (de 'Groninger première'). We vertonen voornamelijk arthouse, klassiekers en interessante Hollywood-films. Neem een kijkje op ons filmarchief als je wilt weten wat wij in het verleden hebben vertoond.

Elke film wordt vertoond in de originele taal, met Nederlandse ondertiteling (tenzij anders aangegeven). Een kaartje kost 7 euro en voor een 10-strippenkaart betaal je slechts 50 euro. Studenten en Stadjerspas-houders betalen 5 euro.

Reserveren is niet mogelijk, maar als je op tijd komt - de kassa opent een half uur voor aanvang - ben je zo goed als zeker van een plekje.

 

Locatie

De RKZ Bios bevindt zich in Helpman, op slechts 10 minuten fietsen van het centrum. We zijn ook prima bereikbaar met de bus (vanaf het station lijn 50, 51 of 8) en er zijn genoeg parkeerplaatsen in de buurt.


Grotere kaart weergeven

 

Veelgestelde vragen

Hoe komen jullie aan de films die jullie vertonen?

Wij vertonen in de regel op DCP (digitaal: dé standaard in de Nederlands bioscopen). Soms willen we nog wel eens op blu-ray vertonen, als een film niet leverbaar is op DCP. We boeken onze films net als alle andere bioscopen bij de Nederlandse filmdistributeurs; van A-film tot Warner Bros.

Kan ik jullie programma thuis krijgen?

Jazeker! We sturen je graag ons programma toe. Helemaal onderaan deze pagina kan je je inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief - je kan hier tevens aangeven of je de flyer met de post wilt krijgen.

Hoe lang duren de trailers en de reclame voor de film?

We vertonen geen reclame. Wel een aantal trailers van de films die we verwachten, maar drie trailers is toch wel het maximum.

Wat is er te eten en te drinken?

Naast een aantal fijne speciaalbieren hebben we altijd Eko-bier (Gulpener, biologisch) en Grolsch op de fles en (biologische) rode en witte wijn. Verder verkopen we meerdere biologische snacks en Bionade (biologische frisdrank). Koffie zetten we met een espressomachine en we hebben verschillende soorten thee. Er liggen altijd gratis lolly's en we verkopen geen popcorn.

Hoe groot is het scherm?

Ons scherm is 5.30 meter breed en 2.25 meter hoog. We kunnen daarop de volgende formaten draaien: Cinemascope 2.35:1, Widescreen 1.85:1 en Academy 1.33:1 -  http://en.wikipedia.org/wiki/Aspect_ratio_(image)

Ik heb iets laten liggen in de zaal. Hoe krijg ik dat weer terug?

Als je ons een mailtje stuurt, regelen wij dat je je verloren voorwerp terugkrijgt.

Mag ik mijn hond meenemen?

Nee. Dat kan helaas niet. Daar hebben we slechte ervaringen mee.

Waarom geven jullie de titel van de Blu-Ray specials alleen per email?

Vanwege juridische redenen. Van deze titel is vaak geen Nederlandse distributeur, of de rechten voor bioscoopvertoning (met het daarbij behorende recht om een voorstelling uitgebreid te promoten) zijn verlopen. Voor ons is kennisgeving via de nieuwsbrief de enige manier om legaal toch deze bijzondere films - vaak klassiekers - te laten zien.

Kan ik bij jullie werken/stage lopen?

In de regel niet, maar wellicht valt er iets te regelen (voor maximaal tien uur). De bios werkt met vrijwilligers die allen in het Oude RKZ woonachtig zijn. Dus, als je bij ons wilt werken dan moet je in het RKZ komen wonen! Een mailtje sturen met een stage-verzoek kan natuurlijk altijd.  

Meer over de bios

De RKZbios is al ruim dertig jaar een constante factor in het Groninger filmaanbod. In 1979 werd het ORKZ (Oude Rooms-Katholieke Ziekenhuis) gekraakt en was daarmee in één klap het grootste kraakpand van Nederland. Na een aantal jaren werd het pand gelegaliseerd en tegenwoordig wonen en werken er zo'n 250 mensen. Al in 1980 werd begonnen met het organiseren van filmavonden. Waar de projector vandaan kwam weet niemand meer... en de bezoekers - destijds alleen bewoners en aanhang - namen zelf hun stoelen mee naar de geïmproviseerde zaal.

De RKZbios is onderdeel van de sociaal-culturele voorzieningen in het Oude RKZ, waartoe ook nog een café (tevens expositieruimte), een eethuis, een concert/feestzaal en een theaterzaal behoren; allen gerund door vrijwilligers en grotendeels zichzelf bedruipend.

In de jaren tachtig bruiste Groningen van de alternatieve en kleinschalige filmvertoners: Het Filmmuseum (in 1989 gestopt), Simplon en de USVA (beiden in 1997 gestopt), Liga '68 (nu Forum Images) en Vera Zienema. Na jarenlange vertoning op 16mm heeft de RKZbios met behulp van subsidies van de gemeente Groningen en het Anjer Fonds de overstap naar 35mm kunnen maken, wat tot verdere professionalisering en een toename aan bezoekers leidde.

In 2004 werd wederom met een bijdrage van de gemeente en diverse andere fondsen een verbetering doorgevoerd en een professionele audio-installatie (Dolby Surround SR) aangeschaft. Hiermee is de RKZbios een goed geoutilleerde zaal geworden die zeker niet voor professionele theaters en bioscopen onderdoet.

In 2012 is de RKZbios gedigitaliseerd en de zaal grondig verbouwd: de uit 1947 stammende 35mm-projector heeft plaatst moeten maken voor een splinternieuwe digitale projector en we kunnen nu 68 bezoekers een plekje geven (voorheen 58). Met pijn in ons hart deden we afstand van de oude vertrouwde projector. Het afscheid was echter onvermijdelijk: er worden vanaf heden immers geen films meer op 35mm gedrukt.

De RKZBios organiseert regelmatig extra activiteiten rondom de voorstellingen. In het verleden vertoonden we bijvoorbeeld regelmatig voorstellingen met pianobegeleiding. Er zijn zo nu en dan lezingen en debatten rondom films of documentaires. De RKZbios heeft tevens films op bijzondere locaties gedraaid - bv. Blair Witch Project en Trollhunter in het Sterrebos, Das Boot in de kelder van het oude RKZ en Dogtown and Z-Boys in skatepark Colosseum.

Over de programmering wordt regelmatig overlegd met Vera Zienema. Daarnaast zoeken we steeds meer de samenwerking met andere kleine non profit instellingen en stichtingen. Door voorstellingen te organiseren voor hun specifieke achterban kunnen we vaker documentaires en maatschappelijk relevante films vertonen waar anders niet genoeg publiek voor is. De afgelopen jaren werkten we samen met onder andere stichting Transman, We Women en Stichting Open. Verder hopen we elk jaar in ieder geval één festival te organiseren.